Haptonomie

Ons uitgangspunt is dat de mens in staat is om zichzelf te ontwikkelen en als persoon te groeien.

 

Haptonomie houdt zich bezig met alles wat met voelen en het gevoelsleven te maken heeft. Ons gevoel is ons grootste zintuig, het bevindt zich overal tussen onze kruin en tenen en laat ons van alles ervaren zoals koude en warmte, hard en zacht, prettig en onprettig. Wij ervaren via onze huid, maar ook meer in onszelf, via ons gemoed , onze emotionele gewaarwording.
In onze samenleving zien we in het algemeen een rationele benadering van het leven. Daardoor zijn mensen geneigd zich aan te passen, keuzes te maken en/of gedrag te vertonen waarvan we denken dat onze omgeving dat van ons verwacht, meer gericht op presteren en voldoen, dan te richten op dat wat wel zelf diep van binnen ervaren.
Dit kan leiden tot bijvoorbeeld ontevredenheid, onrust, verstoorde relaties, lichamelijke en psychische klachten.

Haptotherapie

Haptotherapie richt zich op een verstoord gevoelsleven, wil voelen, denken en doen, weer op een gezonde manier met elkaar in verband brengen.
Gevoelservaringen gaan altijd voor het denken en praten uit. We kunnen ons hier van bewust zijn, maar ook niet. Gevoelens kunnen prettig, onaangenaam, lastig, beangstigend, overweldigend of onduidelijk zijn. We kunnen ze verwelkomen, rationaliseren, ontkennen of vervormen.
Als het gevoelsleven zich niet goed heeft kunnen ontwikkelen, als gevoelens niet bewust zijn of langere tijd stelselmatig genegeerd of ontkend zijn, als verschillende ervaringen verstoord zijn geraakt, heeft dat gevolgen voor ons. Er kunnen klachten ontstaan (fysiek, mentaal, relationeel).
In de haptotherapie leer je weer te herkennen wat je voelt waardoor inzicht kan ontstaan over de herkomst van je klachten. Als we het voelen en denken met elkaar kunnen verbinden, ontstaat er een andere manier van luisteren naar onszelf, kunnen we onbedoeld aangepast gedrag meer loslaten en toegroeien naar een authentieke manier van leven.

Haptotherapie is een specifiek en afgestemd op jou als persoon. We gebruiken hierbij diverse manieren om tot inzicht te komen. Bijvoorbeeld: balanservaring, nabijheid en beweging, aanraking, ruimte en tast en daarbij voeren we gesprekken over datgene wat naar boven komt, wat bewuster wordt.