Over Haptomove

Haptomove is een haptonomie praktijk waar Sjook Heesakkers en Annemieke van der Beek samen werken.


Sjook Heesakkers

Hi, ik ben Sjook Heesakkers.

Sinds 1990 heb ik het genoegen om als fysiotherapeut contact te mogen en kunnen maken met mensen die in verband met klachten hulp zoeken.

In het begin van mijn loopbaan vulde ik dit vooral effectief in. Daarom heb ik veel energie in technische bij- en nascholingen op fysiotherapeutische vlak gestoken. Ik merkte evenwel dat ik in de behandelingen bij mijn cliënten, vaak tegen andere factoren aanliep dan alleen fysiek gerelateerde klachten. Zo heb ik mogen ervaren dat de klachten van de mensen die bij mij komen niet alleen te maken hadden met een fysiek verstoord mechanisme, maar ook met een min of meer verstoorde beleving van zichzelf en/of interactie met anderen.

Toen ik een opleiding ging volgen bij het Wetenschappelijke Instituut voor Haptonomie kreeg ik het gevoel dat ik met mijn werk de voor mij juiste richting was ingeslagen. Niet meer puur technische handelingen, maar echt en wezenlijk contact maken met mensen. Hen kunnen aanspreken op vermogens om vanuit gevoel te komen tot inzicht en zo te komen tot herstel en balans in jezelf en in relatie tot anderen.

Dat geeft mij iedere keer weer veel voldoening.

Annemieke van der Beek

Hallo, ik ben Annemieke,

Sinds 1991 werk ik in de gezondheidszorg en onderwijs als logopedist en later, als haptotherapeut. Op dit moment werk ik hoofdzakelijk in de praktijk in De Wijk.

Toen ik haptonomie leerde kennen, was ik vooral geraakt door de puurheid ervan, de vanzelfsprekendheid waarmee ons gevoel dingen herkent.

Ik merkte in mijn werk als logopedist vaak op, dat ‘het hoofd er zo snel tussen zit’, dat spontaniteit verloren gaat, als we teveel nadenken.

Nog elke dag ben ik verwonderd over het ‘weten’ van mijn gevoel en hoe het me gidst in het leven. Het is fijn om dit door te kunnen geven, direct en indirect.

Voor mij is het eerlijke contact van waaruit ik werk, het meest bijzondere wat de haptonomie me heeft geleerd. Of het nu gaat om kinderen en hun ouders, jongeren of volwassenen, telkens geldt dat ik ze zo wil aanspreken dat ze zichzelf durven te zijn, zodat ze gaandeweg eerlijk bij hun antwoorden komen. Antwoorden die ze niet direct in hun hoofd vinden, maar veelal, door bewuster te worden, in hun lichaams(taal).

De laatste jaren heb ik aan het opleidingsinstituut van Joke de Vries en Rudy Rijke, me verder kunnen verdiepen in ontwikkelingsprocessen en het helen van trauma. Bijzonder om mensen te begeleiden in een proces waarbij ze zelfstandiger en meer vanuit hun eigen mogelijkheden om weten te gaan met de werkelijkheid van het leven.

Het doet me goed om samen te werken met andere disciplines. Dat inspireert en zorgt ervoor dat de zorg die we bieden, compleet en professioneel is.